Uitgelicht - donderdag


13:30 - 14:20 uur

 Innovaties in Digitale Cardiologie & Artificiële Intelligentie: European Heart Journal – Digital Health

Nico Bruining, Erasmus MC, Thoraxcentrum, afdeling cardiologie, Rotterdam, Nederland. Hoofd afdeling Digitale Cardiologie en Editor-in-Chief European Heart Journal – Digital Health


De verdere ontwikkelingen en de mogelijke impact van de verdere digitalisatie heeft momenteel wel een hoogtepunt bereikt. Artificiële intelligentie (AI) is dagelijks in het nieuws en de verwachtingen daaromtrent enorm, en eigenlijk noodzakelijk om vooral ook de huidige en zeker de toekomstige uitdagingen in de zorg het hoofd te bieden.

Cardiologie is één van de voorlopers in de geneeskunde geweest met het omarmen en implementeren van digitale technologie. Met de versnelling van de nieuwe digitale mogelijkheden werd het ook tijd voor een gespecialiseerd cardiologisch tijdschrift rondom Digital Health, het European Heart Journal – Digital Health (EHJ DH). 


Een aantal zeer succesvolle publicaties zal in de presentatie worden belicht met ook een speciale aandacht op Nederlandse bijdragen, en dat zijn er relatief veel. Misschien wat minder bekend, maar Nederland heeft op digitaal cardiologisch gebied jarenlang een voortrekkers rol gehad. 


Wat zijn de kansen en uitdagingen van DH? Moet er meer educatie komen en het curriculum worden uitgebreid? Zou een summerschool of misschien wel een verdiepingsjaar interessant kunnen zijn? En hoe krijgen we AI gedreven applicaties ontwikkeld, en belangrijker nog, aan het bed?


16:05 - 16:45 uur

ESC addendum- Cardiomyopathie in NL


dr. Judith Groeneweg, cardioloog Diakonessenhuis Utrecht

De 2023 ESC richtlijn over cardiomyopathie is een geheel nieuwe richtlijn met achtergrondinformatie en aanbevelingen voor diagnostiek, genetisch onderzoek, risicostratificatie en behandeling van verschillende cardiomyopathie vormen. Een nieuw fenotypisch cardiomyopathie classificatiesysteem is ontwikkeld. 

Cardiogenetica is een snel ontwikkelend cardiologie deelgebied met inmiddels  verstrekkende implicaties voor de patient (specifieke behandelopties) maar ook voor (toekomstige) familieleden. Naast een samenvatting van belangrijke zaken uit de richtlijn wordt ook ingegaan op aanbevelingen specifiek voor de klinische praktijk in Nederland. 

Het NVVC addendum op de ESC richtlijn fungeert als een vertaling naar de Nederlandse praktijk en faciliteert passende richtlijn gebaseerde zorg.


16:30 - 17:00 uur

TI moet je behandelen met een clip


dr. Martin Swaans, cardioloog St. Antonius Ziekenhuis

Tricuspidalisklepinsufficientie wordt vaak over het hoofd gezien, maar de impact op de patiënt is significant. 

Tijdens deze lezing bespreken we de wetenschappelijke onderbouwing en klinische resultaten van percutane behandeling met een clip/T-TEER. 

Wat is de juiste timing? Voor welke patiënten is dit de beste aanpak? 

En hoe verhoudt deze interventie zich tot de conservatieve en chirurgische behandeling?