Uitgelicht - vrijdag


09:00 - 09:30 uur

Er gaat niets boven bewegen als leefstijlinterventie bij ouderen


Regelmatig bewegen heeft een sterk beschermend effect op de ontwikkeling en progressie van hart- en vaatziekten. Er lijkt geen twijfel te bestaan over de positieve effecten. 
Toch is de toepassing van leefstijlinterventies bij patiënten met hart- en vaatziekten beperkt, vooral bij de oudere patiënten. Daarnaast begrijpen we niet goed waarom sporten gezond voor ons is. 
Tijdens deze presentatie worden deze thema’s in detail besproken. Op basis van de nieuwste inzichten rondom leefstijlinterventies, wordt besproken welke gezondheidseffecten men mag verwachten. Daarnaast wordt specifiek ingegaan op de oudere patiënt met hart- en vaatziekten, en de mogelijke barrières die deze patiëntengroep ervaart in deelname aan hartrevalidatie en het starten en volhouden van een gezonde leefstijl. 
Tevens komen de onderliggende mechanismen aan bod. Immers, wanneer je begrijpt waarom en hoe leefstijl werkt, is de kans groot dat je leefstijlinterventies voorschrijft en jouw patiënt in beweging krijgt.

prof. dr. Dick Thijssen, hoogleraar Cardiovasculaire Fysiologie Radboudumc


10:00 - 10:30 uur

Er gaat niets boven zingeving in de zorg


Sensitieve zorg, juist in zorgsituatie waarin het belang van fysieke zorg letterlijk van levensbelang is, vereist aandacht voor zingeving. Het zingevingsproces bij mensen die worden geconfronteerd met cardiologische klachten komt tegelijkertijd vaak heel acuut én chronisch onder druk te staan. Als dit gebeurt heeft dit direct effect op alle andere levensdomeinen: angst om fysiek te revalideren, worstelen met de zin van therapie-trouwheid, levend verlies over afgenomen bronnen van zin bij arbeidsongeschiktheid en noem maar op.

We verkennen de relatie tussen het hart en de ziel en de manier waarop zorgprofessionals in de dagelijkse praktijk kunnen ondersteunen door op zoek te gaan naar ingangen naar dat zingevingsproces van de ander.

dr. Aliza Damsma-Bakker, lector zorg en zingeving Hogeschool Viaa


10:00 - 10:30 uur

Er gaat niets boven een farmacogenetisch paspoort voor ouderen


Circa 5-7% van de ziekenhuisopnames wordt veroorzaakt door bijwerkingen op medicatie. Het gebruik van DNA-informatie om medicatie op maat voor te schrijven (farmacogenetica) kan zorgen voor minder bijwerkingen en effectievere therapie. 


Meer dan 90% van de bevolking mist één of meerdere enzymen in de lever die nodig zijn voor het goed afbreken van medicatie. Met name voor ouderen met polyfarmacie kan het belangrijk zijn dit in beeld te hebben. 

Er zijn in Nederland gecertificeerde laboratoria die farmacogenetica aanbieden en de KNMP heeft evidence-based doseeradviezen voor meer dan 60 geneesmiddelen. De belangrijkste klinische toepassingen liggen bij de cardiologie, neurologie, oncologie, psychiatrie en pijnbestrijding. 


Bij het Erasmus MC werd in 2024 jaar 30.000 farmacogenetische testen aangevraagd en dit vertoond een stijgende lijn. Farmacogenetica wordt steeds vaker in de prakrijk toegepast.

De vraag is dus: “Heeft u uw DNA-paspoort voor medicatie al?”

prof. dr. Ron van Schaik, hoogleraar Farmacogenetica, afdelingshoofd Klinische Chemie Erasmus MC


10:00 - 10:30 uur

Sekse-specifieke cardiovasculaire risicofactoren: wat maakt het uit?


drs. Dorenda van Dijken, voorzitter Dutch Menopause Society & Europese Menopause Society, voorzitter Womens Health NVOG


11:00 - 11:45 uur

De VS en PA als zorgpartners in het medisch-specialistische landschap


Deze presentatie zal ingaan op de inmiddels onmisbare rol van de VS en PA als zorgpartner in het medisch-specialistisch landschap.

Van algemeen tot specifiek zal het volgende aan bod komen:


  • De taken en bevoegdheden van de NZa als zelfstandig bestuursorgaan en de samenwerking met onder meer het ZiN en de IGJ.
  • MSZ-bekostiging
  • Registratiebevoegdheden PA en VS
  • Integrale bekostiging (sinds 2015)
  • Taakherschikking als essentieel onderdeel van Passende Zorg
  • Aanpassing regelgeving: meer transparantie in het aandeel van de zorg geleverd door de PA en VS
  • Casuïstiek (m.b.t. registratie binnen de cardiologie)
  • Recente ontwikkelingen en take home messages

LL.M. MSc. Aliënde van Goor, jurist gezondheidsrecht NZa & VS AGZ


14:00 - 14:30 uur

De 2024 ESC richtlijnen voor atriumfibrilleren: wat is nieuw en van belang voor uw patiënten met atriumfibrilleren


Tijdens deze voordracht zal de nieuwe AF-CARE pathway besproken worden met aandacht voor:
1.C: behandeling van comorbiditieiten en risico factoren bij patiënten met atriumfibrilleren
2.A: antistolling en het gebruik van de CHA2DS2-VA score
3.R: rate en rhythm control, met veel aandacht voor de rol van ablatie
4.E: follow-up van uw patienten met atriumfibrilleren
Tevens zal er tijd zijn voor vragen en discussie.

prof. dr. Isabelle van Gelder, cardioloog UMCG

14:00 - 14:30 uur 
In transitie naar duurzame, toekomstbestendige zorg. 
Waarom en hoe doen we dat?


Spreker Krista Moeijes-Bosgra zal u meenemen in de missie en het werk van de Groene Zorg Alliantie. Wat is planetaire gezondheid en hoe vervuilend is de zorgsector? Maak kennis met de harde feiten, maar ook met de kansen. Talrijke zorgprofessionals werken samen om de zorg te verduurzamen. Als Strategisch Adviseur Duurzaamheid bij het UMCG zal Krista ook spreken over de transitie binnen het UMCG. Zij zal toelichten hoe initiatieven klein beginnen, maar ook hoe men zorgt voor ziekenhuisbrede opschaling van deze initiatieven, het integreren van duurzaamheid in de organisatie en het veranderen van cultuur en gedrag. Samen, ook met cardiologen, zorgen we voor een duurzame zorgsector.

Krista Moeijes-Bosgra, Strategisch Adviseur Duurzaamheid UMCG, Ambassadeur Groene Zorg Alliantie